Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

Beleggen in gezondheidsoplossingen: een mes dat snijdt aan twee kanten

Wij beleggen uw pensioengeld graag in de zorgsector. Dan moet er wel een goed rendement tegenover staan. Want alleen dan snijdt het mes aan twee kanten: we helpen de zorgsector zich verder te ontwikkelen én we verdienen geld voor uw pensioen.

Bij alle beleggingen die we doen, staat een goed rendement voor de deelnemers op de eerste plaats. Want dat is onze opdracht: zorgen voor een goed en betaalbaar pensioen. Maar bij onze ‘beleggingen in oplossingen’ willen we naast dat financieel rendement nog iets extra’s toevoegen: maatschappelijk rendement. Geneesmiddelen kunnen dat bieden: met de juiste medicijnen leven mensen langer, en ook langer in goede gezondheid. De ontwikkelingen op dat gebied gaan razendsnel. Denk alleen al aan de nieuwe en effectieve medicijnen tegen kanker, die de laatste jaren op de markt zijn gekomen. Die verlengen en verbeteren de levens van vele duizenden mensen. Maar medicijnen kunnen ook ziektes voorkomen. Het afgelopen jaar stonden farmaceuten daarmee in de spotlights, met de ongekend snelle race naar een coronavaccin.

We hebben in 2020 goed rendement behaald met Gilead, dat een medicijn voor erg zieke corona-patiënten op de markt bracht. Met onze beleggingen in geneesmiddelen zijn wij vooral geïnteresseerd in dergelijke medicijnen die de totale kosten van de gezondheidszorg kunnen verlagen. Een ander mooi voorbeeld is een relatief nieuw medicijn tegen multipel myeloom, een vorm van bloedkanker, ontwikkeld door het bedrijf Genmab. Deze aandoening wordt in eerste instantie vaak behandeld met een medicijn dat via een infuus wordt toegediend. Dat is tijdrovend, duur en legt beslag op de capaciteit van ziekenhuizen. Nu is er een middel ontwikkeld dat even goed werkt, maar met een injectie door de thuiszorg kan worden toegediend. Patiënten hoeven dus niet meer naar het ziekenhuis. Het medicijn is even duur als de oude variant, maar door de andere manier van toedienen dalen de totale kosten sterk én is het prettiger voor patiënten.

Dilemma: niet elke impactbelegging is perfect

Het is een uitdaging om de beleggingen te vinden die voldoen aan de strenge criteria waarlangs wij potentiële Beleggingen in Oplossingen leggen. Het is bovendien lastig om precies te voorspellen hoe een Belegging in Oplossingen zal renderen. Het moet namelijk niet alleen financieel rendement opleveren, maar ook maatschappelijk rendement. We zijn belegd in AstraZeneca, een grote leverancier van coronavaccins. Zij leveren dat vaccin tegen kostprijs en daar verdienen we dus niet extra aan, maar het maatschappelijk rendement is in dit geval enorm.

Echter, dat niet elke impactbelegging perfect is blijkt maar uit de negatieve aandacht waar AstraZeneca mee te maken kreeg. Er was een verband vastgesteld tussen het AstraZeneca-vaccin en de zeldzame combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Hierdoor werd op verschillende plekken tijdelijk gestopt met het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Welke risico's het vaccin met zich meebrengt wordt nader onderzocht. De positieve maatschappelijk impact van onze belegging is, met de inmiddels miljoenen succesvolle vaccinaties met het AstraZenica vaccin al groot en we hopen dat deze onderneming ook in de toekomst kan blijven bijdragen aan een leefbare wereld.